Aerial View Of Highway Road Through Green Forest Landscape In Su

Na motorju po Pomurju in dolgih poteh

Med 48 izleti po Sloveniji in tujini predlagajo tudi tri po naši pokrajini

Z odra je odmevala rokovska glasba, okrog 180 motociklov pa je počivalo na bližnjem travniku pri starem mlinu pri Bakovcih. Na dvodnevno druženje so jih povabili člani Motokluba Jekleni jahači. Prišli so člani motorističnih klubov, lastniki in ljubitelji motorjev z različnih območij Slovenije, iz Hrvaške, Avstrije, Madžarske in od drugod, da bi skupaj preživeli del prostega časa z ljudmi, ki imajo radi podobne stvari in podobno razmišljajo.

Dušan Buzeti, član kluba, ki je organiziral srečanje, je povedal, da so dvodnevno druženje pripravili tretjič in se tudi tokrat potrudili, da bi se vsi dobro počutili in da bi tudi gostje z drugih območij Slovenije in tujine spoznali lepote naše pokrajine. Zato so jih tudi popeljali na krožno vožnjo, v kateri je bilo v koloni več kot 130 motociklov, mnogi pa so si tudi samostojno ogledali zanimivosti naše pokrajine: »Precej jih je prišlo na naše srečanje že prejšnji leti. Med njimi so bili tudi člani klubov, pri katerih so bili prejšnja leta na srečanjih člani našega kluba in so nam tako vrnili obisk.«

Največji cilj potovanje okrog sveta

Jekleni jahači se dobivajo v klubskih prostorih, večkrat pa se v manjših in večjih skupinah podajo tudi po Sloveniji in v tujino. Med njimi so tudi taki, ki se odpravijo vsako leto na daljše poti, ob navdušenju za vožnjo z motorjem pa jih povezujejo tudi drugi interesi.

Med tistimi, ki imajo radi potovanja v oddaljene kraje, je Damjan Kaučič, ki si je motor kupil pred enajstimi leti, nad motorji pa se je navduševal že v otroštvu. Pravi, da se običajno podajo na daljšo pot po dva ali trije. Tako je lani na eni poti prevozil več kot štiri tisoč kilometrov do Grčije in po Balkanu: »Na motorju sem potoval že tudi do Moldavije, spoznaval sever Evrope, zelo sem bil navdušen nad Italijo. Ni mi tako pomemben cilj, ampak predvsem pot. Vleče me cesta. Rad imam vožnjo ob morju in po gorskih prelazih. Za popotnike na motorjih je povsod dobro poskrbljeno, ljudje nas prijazno sprejmejo. Tudi z motorističnimi srečanji po Evropi nimam nobenih slabih izkušenj. Sicer pa motoristi nismo preveč zahtevni.« Večkrat prespijo pri cenejših turističnih ponudnikih, v hostlu ali kar v šotoru, pri tem pa jim je pomembno, da so vozila na varnem, v garažah ali na varovani parceli.

»Rad vidim kaj novega, drugačnega, spoznavam drugačno mentaliteto ljudi. Vsako potovanje, vsako motoristično srečanje prinaša nova prijateljstva, nove izkušnje, nov jezik. Ogromno ljudi spoznaš, se odpreš, sprostiš, spočiješ.« Načrtuje potovanje po severu Afrike in severu Evrope, njegov glavni cilj pa je, da bi se za leto dni odpravil okrog sveta.

Motoriste navdušuje prekmurska kulinarika

Tudi Stanko Zver je z motorjem že veliko potoval po svetu. Običajno se na pot odpravijo trije ali štirje. Tako so lani odkrivali Albanijo, Makedonijo, Črno goro in okoliške države. Ob tem si radi ogledajo tudi kulturne znamenitosti: »Z motorjem potujem trinajst let, prej pa sem veliko potoval z drugimi prevoznimi sredstvi, vendar na motorju največ vidiš in doživiš. Mislim, da lahko tudi v naši pokrajini motoristi vidijo veliko zanimivega, zato se jih z avtoceste tudi veliko zapelje med nas in dan ali dalj časa spoznavajo Pomurje. Opazil sem, da so še posebej navdušeni nad našo kulinariko, ki se po napornem potovanju res prileže. Tudi ceste so pri nas dokaj dobre in primerne za vožnjo z motocikli.« Pravi, da so v Sloveniji motoristična srečanja v primerjavi s podobnimi v tujini dobro organizirana, na bolj množičnih pa je nekoliko drugače, pri nekaterih celo s precej visoko vstopnino. Opaža, da je največ motoristov starih med 40 in 50 let, med mlajšimi pa je nekoliko manj zanimanja za ta način potovanja: »Na internetu danes o motorističnih poteh lahko najdeš veliko informacij in si tudi vse natančno organiziraš. Vendar mi rajši potujemo brez natančnega načrta in si med potjo izbiramo smeri. Ko sedem na motor, hitro pozabim na vse skrbi in obveznosti ter uživam. Ko sedem na motor, sem drug človek.«

Tri predlagane poti po naši pokrajini

Potovanje z motorjem pomeni beg od vsakdanjosti, nabiranje energije za nove delovne dni. Domov se vračajo prijetno utrujeni in polni vtisov iz bližnjih in daljnih krajev. Pravijo, da pri takem potovanju čisto drugače doživljajo svet okrog sebe, z večjo pozornostjo, občutki so bolj intenzivni.

Tudi v Pomurju in drugje po Sloveniji je veliko zanimivih poti, v vodniku Zelo velika Slovenija pa voznikom med 48 izleti po Sloveniji in tujini predlagajo tudi tri po naši pokrajini. Prva je po Prekmurju in Goričkem, ki so jo naslovili Srečanje mističnih ravnic in gričev. Pot se začne pri izvozu z avtoceste pri Vučji vasi, od koder se zapeljejo do Radenec, Cankove in Gradu do tromeje pri Trdkovi in Monoštra, od tam pa do Hodoša, Moravskih Toplic, Bogojine, Beltinec. Nadaljujejo do Srednje Bistrice, Veržeja in Banovec, od koder se zapeljejo do avtoceste v Vučji vasi. Druga pot je po Svečinskih in Radgonsko-Kapelskih goricah z naslovom Dve pentlji za romantike. Tu sta na voljo krajša in daljša pot, na daljši pa se zapeljejo tudi skozi Gornjo Radgono, Janžev Vrh, Kapelski Vrh in Negovo. Tretja pa je pot po Prlekiji in skozi Ptuj za naslovom Na eni strani voda, na drugi vino, na potovanju pa se zapeljejo tudi po Jeruzalemskih goricah.

Vestnik št. 24, 11.6.2015

Vir: http://p-inf.si